INTERNET 25/09/2023
JOUW PRIVACY BIJ GOOGLE
We gebruiken bijna allemaal de diensten van Google. De dienst heeft heel veel mogelijkheden maar is ook een grote verzamelaar!
Zo verzamelt Google persoonlijke gegevens van zijn gebruikers en maakt daarmee profielen aan. Op die manier kunnen advertenties beter op de gebruikers worden afgestemd, want goed afgestemde reclame levert meer op.
Je kan gelukkig zelf mee bepalen welke data Google van jou verzamelt. We bekijken even de belangrijkste opties.
Wanneer je bij Google bent aangemeld kom je in de beveiligingszone via:
Klik aan de linkerkant eerst op de groep Persoonlijke Informatie. Hier staan je persoonlijke gegevens. Het is zeker nuttig de optie Kiezen wat anderen te zien krijgen even te controleren.
Kies dan aan de linkerkant voor Gegevens en privacy. Hier bevinden zich tal van opties die rechtstreeks met je privacy te maken hebben. De optie Gepersonaliseerde advertenties moet je zeker eens bekijken en eventueel aanpassen.
Ga aan de linkerkant ook nog naar de groep Beveiliging en dan naar Je koppeling met apps en services van derden. Hier kan je controleren welke apps gegevens gaan halen bij, of doorspelen naar Google. Zitten er apps tussen die je niet meer gebruikt, selecteer die dan en klik op Toegang intrekken.
Naast dit alles moet je ook weten dat wanneer op je smartphone de locatie-functie is geactiveerd, Google automatisch bijhoudt waar je allemaal geweest bent. Je kan dit zelf bekijken via:
http://timeline.google.com/maps/timeline
Die locatie-functie kan je op je Android-toestel uitschakelen via de Instellingen > Locatie. Weet wel dat wanneer deze uitgeschakeld wordt alle apps die je locatie gebruiken (bijvoorbeeld: weerbericht, google maps en alle andere apps die toegang tot je locatie gevraagd hebben) niet meer correct kunnen werken.
Tenslotte kan het ook nog heel nuttig zijn om eens te kijken naar een overzicht van al je activiteiten op de diverse Google diensten. Je kan dit via:
https://myactivity.google.com/
(FVG)
INFO 12/09/2023
DE GESCHIEDENIS VAN DE INTERNET-BROWSERS
Tim Berners-Lee, de man die het World Wide Web heeft uitgevonden, had ook reeds een browser ontwikkeld. Deze eerste browser kreeg de toepasselijke naam: WorldWideWeb. We zijn op dat ogenbllik 1990.
Maar de eerste browser die erg populair was, was Mosaic, uitgebracht in 1993. Mosaic was ook de eerste webbrowser die afbeeldingen op dezelfde pagina als tekst kon weergeven. De vorige twee browsers lieten enkel een pictogram zien. Afbeeldingen moesten dus buiten de browser worden geopend. Mosaic toonde het allemaal op ιιn pagina!
Verschillende bedrijven gaven het bedrijf Mosaic de opdracht om een gepersonaliseerde browser te bouwen.
Zo creλerde Mosaic-ontwikkelaar Marc Andreesen het bekende Mosaic Netscape, dat later zou worden omgedoopt tot Netscape Navigator.
We zijn ondertussen 1995 en het webgebruik kwam in een stroomversnelling met Netscape Navigator on top.
Microsoft wou natuurlijk een stuk (liefst een groot stuk) van de taart en bracht Internet Explorer 1.0 uit. Door gebrek aan kennis was ook deze browser nog gemaakt met de broncode en onder licentie van het bedrijf Mosaic.
Een jaartje later, in 1996, was Internet Explorer qua functionaliteit bijna
vergelijkbaar met Netscape Navigator.
Begin 1996 domineerde Netscape de markt met meer dan 80% terwijl Internet Explorer slechts ongeveer 10% had. Maar eind 1996 stond Internet Explorer al op meer dan 20%.
Van 1996 tot 1998 bracht Microsoft meerdere versies van Internet Explorer uit en begon het ook de browser meer en meer te integreren in het besturingssysteem van Windows. Dit zou ertoe leiden dat Microsoft door de
Amerikaanse overheid voor de rechter wordt gedaagd wegens het illegaal verbieden aan pc-fabrikanten en gebruikers om Internet Explorer te verwijderen.
Maar ondanks deze juridische problemen werkte de tactiek van MS wel, want de populariteit van Netscape's browser bleef dalen.
Het is zo dat in 1998 Netscape en Internet Explorer in wezen de enige browsers waren die iemand gebruikte. Hadden ze begin 1998 allebei nog een marktaandeel van ongeveer 48%, tegen eind 1998 steeg Internet Explorer tot 65%, terwijl Netscape kelderde tot onder de 40%.
Het zou nooit meer herstellen en Microsoft had de Eerste Browseroorlog gewonnen!
Ook op Apple waren Netscape en Internet Explorer populaire browsers, maar in juni 2003 kondigde Steve Jobs de speciaal voor Apple ontworpen Safari-webbrowser aan.
In 1995 zag ook reeds de browser Opera het levenslicht. Wat was begonnen als een onderzoeksproject van een Noors telecommunicatie-bedrijf groeide uit tot de browser Opera. Opera was ook de eerste browser die in 1997 (V3.0) pop-ups aan zijn systeem heeft toegevoegd.
Maar toen kwam een nieuwe wind opsteken in het browserlandschap.
Een non-profit organisatie genaamd de Mozilla Foundation werd opgericht met de bedoeling een opvolger van Netscape te creλren. De nieuwe browser, Firefox 1.0 werd uitgebracht in november 2004.
Alhoewel Opera samen met Mozilla Firefox het belangrijkste alternatief was voor Internet Explorer zal Opera nooit het succes van Mozilla en Internet Explorer kunnen evenaren en is het in de loop der jaren steeds verder in de ranking gezakt.
Eind 2004 was Internet Explorer nog steeds de marktleider met een marktaandeel van 90%. Firefox was ondertussen naar de tweede plaats gestegen, maar met slechts 5%. Safari had nog maar 1% markaandeel.
In de volgende jaren steeg Firefox langzaam in populariteit. Safari van Apple vond ondertussen ook zijn weg naar Windows XP en Windows Vista.
Eind 2008 had Internet Explorer nog 65% van het marktaandeel, terwijl Firefox al naar 20% was gestegen en Safari rond de 5% bleef hangen.
Maar een nieuwe concurrent stond klaar om in de browseroorlog mee te spelen!!!
Google Chrome werd in september 2008 als bθta-versie uitgebracht voor Windows. Toen de eerste stabiele versie werd vrijgegeven in december 2008 had het al een marktaandeel van 1% bereikt. In de loop van 2009 bracht Google bθtaversies uit voor zowel Mac OS X als Linux, en eind 2009 had het al een marktaandeel van 5%.
In 2012, na 14 jaar dominantie, grotendeels te danken aan het feit dat het de standaardbrowser op Windows was, werd Internet Explorer eindelijk van zijn troon gestoten.
Het kostte Google Chrome slechts drie jaar om Firefox te passeren en minder
dan een jaar later was het de beurt aan Internet Explorer.
De voornaamste reden was het gebrek aan concurrentie.
Tussen 2001 en 2006 is er bijvoorbeeld slechts ιιn nieuwe versie van IE uitgebracht en die bleef qua mogelijkheden ver achter bij alle andere browsers. De reden waarom Chrome al snel de populairste browser ter wereld werd was zeker de snelle opeenvolging van de verschillende releases. Eind 2012 was Chrome al aan versie 23. Gebruikers vonden het ook geweldig hoe snel en licht Chrome was in vergelijking met de andere browsers.
De populariteit van Chrome leidde ertoe dat Mozilla een vergelijkbare releasestrategie voor Firefox ging hanteren en dat Apple met Safari voor Windows in 2012 stopte.
In 2017 was het duidelijk dat Chrome de grote winnaar was met ruim 50% marktaandeel. Het gebruik van Internet Explorer en Firefox was ondertussen gedaald tot onder de 5%. Voor Apple's Safari staat de teller nog op ongeveer 15%.
Microsoft realiseerde zich dat Internet Explorer in wezen dood was en kwam in 2015 op de markt met een nieuwe browser Edge. Maar eind 2017 was het marktaandeel van Edge nog altijd slechts 1%.
Dat Chrome in 2017 de populairste browser was is voor meer dan de helft te danken aan Android gebruikers.
Ook bij Apple zien we hetzelfde fenomeen. Safari op de iPhone en iPad had bijna zes keer zoveel gebruikers als Safari voor macOS.
In het afgelopen decennium is het browsergebruik dan ook drastisch verschoven van pcs naar smartphones.
Sindsdien is er niet veel beweging meer in het webbrowserlandschap.
In juni 2023 heeft Chrome een marktaandeel van iets meer dan
60%, terwijl Safari van Apple de naaste concurrent is met een schamele 20%. Microsoft Edge staat op de derde plaats met ongeveer 5%.
Het mobiel browsen blijft pieken in vergelijking met het browsen op pcs en laptops. Chrome en Safari blijven de markt domineren en dat is natuurlijk omdat Android en iPhone ook de mobiele markt domineren.
(Geraadpleegde bron: HowToGeek)
Dit artikel voorzien van tal van afbeeldingen en video-achtergrondinformatie is ook terug te vinden op onze website onder Publicaties ΰ Diverse publicaties.
FREEWARE 05/09/2023
ZOEKEN NAAR IDENTIEKE OF VERGELIJKBARE AFBEELDINGEN
Er zijn heel wat programmas te vinden om naar dubbele bestanden en/of afbeeldingen te zoeken. De meeste van die programmas baseren zich op de naam, de grootte of de datum.
Het gratis programma ImageFinder gaat een stap verder.
Het programma kan namelijk in twee modi werken: zoeken naar absoluut identieke afbeeldingen en zoeken naar vergelijkbare afbeeldingen.
De eerste modus is standaard in bijna alle andere soortgelijke programmas. De tweede modus is specialer. In dat geval zoekt het programma naar beelden die verschillend zijn, maar in wezen toch dezelfde beelden zijn.
Het kunnen bijvoorbeeld twee dezelfde afbeeldingen met verschillende kleurschakering zijn of bestanden met een verschillende grootte of afmeting.
De zoekresultaten kunnen worden bekeken als miniaturen. Je kan ze sorteren op grootte, naam, aanmaakdatum, wijzigingsdatum of afmetingen.
Het programma werkt heel eenvoudig. Bepaal zelf of je wil zoeken naar vergelijkbare of identieke afbeeldingen, selecteer de mappen waarin je wil zoeken en stel een aanpassingsniveau voor vergelijkbare afbeeldingen in. Start vervolgens het scannen.
Het programma kan zelfs vergelijkbare afbeeldingen vinden die zijn opgeslagen in verschillende formaten zoals BMP, GIF, PNG, TIFF, JPEG en nog veel andere.
Het programma ImageFinder is gratis en beschikbaar in een installatie-versie of een portable versie.
In onze programmabibliotheek vind je het programma samen met de nodige info.
U kan het programma ook zelf downloaden via onderstaande link.
https://kurtzimmermann.com/index_e.html
(FVG)
Oudere artikels kan u op onze website raadplegen via Publicaties >> Nieuwsflashes