WINDOWS 11– 27/11/2024

EEN SNELLERE MANIER OM WINDOWS AF TE SLUITEN

 

Windows maakt het niet eenvoudig om je computer uit te schakelen of te herstarten. Je moet eerst naar het Start-menu gaan, dan voor de knop Aan/uit kiezen om vervolgens nog de keuze Uitschakelen te maken.

Dat kan sneller! Het is mogelijk om een uitschakel-knop aan de taakbalk toe te voegen. Zo kan je met ιιn klik Windows afsluiten.

 

Werkwijze:

·         Klik met de rechtermuisknop in een vrije ruimte op het Bureaublad.

·         Klik nu op ‘Nieuw’ en kies voor ‘Snelkoppeling’.

·         In het tekstveld ‘Geef de locatie van het item op’ typ je volgende tekst: shutdown.exe -f -s -t 0
(meer over deze parameters verder door)

·         Klik op ‘Volgende’.

·         Geef de nieuwe snelkoppeling een duidelijke naam en klik op ‘Voltooien’

·         De nieuwe snelkoppeling komt nu tevoorschijn op het bureaublad.

·         Klik met de rechtermuisknop op deze snelkoppeling en kies in het menu voor ‘Eigenschappen’.

·         Bij de eigenschappen kiezen we voor het tabblad ‘Snelkoppeling’.

·         Hierna druk je op de knop “Ander pictogram”. Mogelijk moet je nog eens bevestigen.

·         Nu kan je een nieuw pictogram voor de snelkoppeling kiezen. Selecteer bijvoorbeeld de rode ‘Afsluiten’- knop.

·         Beλindig je keuze met de knop ‘OK’ en daarna met ‘Toepassen’ + ‘OK’.



·         Klik nu nogmaals met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en kies voor “Meer opties weergeven”.

·         Hierna kies je voor “Aan taakbalk vastmaken”.



·         Voortaan heb je een snelkoppeling op de taakbalk die Windows afsluit.

 

Tot slot nog even een verklaring van de gebruikte parameters bij het shutdown-commando:

·         -f ΰ (Force) betekent alle apps en toepassingen geforceerd sluiten.

·         -s ΰ (Shutdown) betekent afsluiten.

·         -t ΰ(Time) geeft aan hoelang Windows moet wachten vooraleer af te sluiten.  

·         0 ΰ betekent dat Windows 0 seconden wacht met afsluiten. Windows wordt dus direct afgesloten. Als je dit vervangt door een hogere waarde dan wacht Windows met afsluiten tot de secondes verstreken zijn.

 

(FVG)

 

—————————————————————————————————————————

INFO – 24/11/2024

MOBIELE EN VASTE NETWERKEN IN KAART

 

Twijfel je welke operator je moet kiezen voor je vast en/of mobiel internetverkeer, … of wil je weten of er al glasvezel in je straat ligt, … of ben je benieuwd welke gemeente in Belgiλ het snelste internet heeft?

Dan heeft telecomregulator BIPT (Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie) een oplossing.

 

 

Deze dienst lanceerde eind 2022 netwerkkaarten voor zowel vast als mobiel internet. Op deze digitale atlas kan je de netwerkdekking zien voor onder andere vaste lijnen, glasvezel, 4G en 5G voor jouw locatie, want je kan  inzoomen tot op je eigen adres om alle details te zien.

De netwerkkaarten zijn het resultaat van een samenvloeiing van gegevens uit verschillende bronnen.

Gegevens over adressen van huishoudens en bedrijven zijn afkomstig uit het kadaster van de Belgische staat. De verschillende operatoren verstrekken gegevens over welke netwerktechnologie waar beschikbaar is, en over de snelheid op iedere locatie.

Om tot een juist resulaat de komen worden door het BIPT ook eigen metingen gedaan. Hiervoor worden er speciale voertuigen gebruikt die rondrijden om metingen te doen. Bovendien wordt er aan de hand van enquκtes gecontroleerd hoe de klant-ervaring is met bijvoorbeeld bellen en bestanden downloaden.

Het BIPT wil met deze gegevens de nodige informatie aanbieden aan consumenten zodat deze gemakkelijker zelf operatoren kunnen vergelijken.

 

 

(Geraadpleegde bron: BIPT)

 

—————————————————————————————————————————

MEDIA – 15/11/2024

HET VIDEO-FORMAAT WEBM

 

Als je regelmatig een video van het web downloadt, dan is het mogelijk dat je al eens een WebM-bestand bent tegengekomen. Het is dan ook best mogelijk dat je problemen hebt bij het afspelen van dit type bestand.

 

 

Wat zijn WebM-videobestanden en waarom bestaan ​​ze eigenlijk?

 

WebM is een gratis, open videoformaat dat wordt beheerd door Google.

WebM is voor het eerst uitgebracht in 2010 en werd aanvankelijk gemaakt door een groep freeware ontwikkelaars. Ondertussen heeft Google de ontwikkeling ervan overgenomen maar het blijft een open en gratis formaat.

WebM is een formaat dat steeds populairder wordt op het web.

Hiervoor zijn er twee belangrijke redenen. Het is een formaat waarvoor niemand royalty's of licentiekosten hoeft te betalen om het te gebruiken. Bovendien zorgt de technologie ervoor dat de bestandsgrootte doorgaans kleiner is. WebM is efficiλnt en minimaliseert of elimineert buffering op breedbandverbindingen.

Omdat er talloze grote spelers in de internetindustrie zijn die deel uitmaken van het WebM Project, betekent het dat dit formaat veilig is om te gebruiken.

Dat laatste is eveneens het grootste nadeel van WebM. Buiten die grote spelers wordt er weinig gebruik van gemaakt door andere kleinere spelers. Bovendien is het speciaal ontworpen voor gebruik op websites en is er weinig of geen ondersteuning voor andere applicaties of hardware.

MP4 wordt daarentegen bijna universeel ondersteund en bijna alle toestellen die video kunnen afspelen, bieden een ondersteuning voor MP4.

Net zoals MP4 is WebM eigenlijk gewoon een container en wordt de onderliggende videodata gecodeerd met behulp van een aantal codecs .

Een codec (afkorting van coder-decoder) is het algoritme dat wordt gebruikt om de grootte van "raw" videobestanden te verkleinen met zo min mogelijk kwaliteitsverlies. WebM gebruikt hiervoor de VP8- en VP9-codecs. MP4-bestanden gebruiken meestal H.264 of H.265.

Wanneer je een WebM-bestand wil afspelen, heb je dus de juiste software nodig. Een goede optie is het gekende open-source programma VLC dat  beschikbaar is voor onder andere Windows, Android, macOS en Linux.

 

 

Heb je WebM-bestanden maar kan je toestel hier niet mee overweg (denk aan een televisietoestel) dan kan je dit formaat best converteren naar MP4 of een ander wel compatibel formaat.

Er zijn online verschillende converters voor te vinden.

Doe je dit liever niet online omwille van bijvoorbeeld tracking-cookies of nutteloze advertenties dan kan je beter een lokaal geοnstalleerd programma  gebruiken. Ook hiervan zijn er verschillende online te vinden, maar wat mij betreft is het programma Handbrake een top-programma. Het is gratis en open source en werkt met vrijwel alles.

 

 

Het programma Handbrake kan je downloaden op:

https://handbrake.fr/downloads.php

 

Het programma VLC kan je downloaden op:

https://www.videolan.org/vlc/index.nl.html

 

(FVG)

 

—————————————————————————————————————————

WINDOWS 11 – 09/11/2024

WINDOWS VERLAAGT EISEN VOOR BITLOCKER ENCRYPTIE

 

Volgens gebruikers van het Windows Insider Program zouden vanaf de jaarlijkse update versie 24H2 heel wat meer Windows-pc's geschikt zijn voor de BitLocker-beveiligingsfunctie. Microsoft zou hiervoor de vereisten versoepeld hebben.

 

 

BitLocker heeft in het verleden voor heel wat beveiligingsproblemen gezorgd.

Dit voorjaar is er nog Windows-malware opgedoken die BitLocker misbruikt

om gebruikers de toegang tot hun gegevens te ontzeggen.

Vanaf versie 24H2 zal het niet langer noodzakelijk zijn dat pc’s een Hardware Security Test Interface hebben. Ook de controles op niet-vertrouwde DMA-interfaces (Direct Memory Access) worden afgeschaft. Daarnaast hoeven pc’s niet langer de Modern Standby-functie van Windows te ondersteunen. Modern Standby zorgt ervoor dat pc’s sneller uit standby komen. Veel pc’s ondersteunden deze functie niet, waardoor ze geen gebruik konden maken van BitLocker-encryptie.

Voor de fabrikanten zijn er geen extra maatregelen nodig.

Ook pc’s die zonder BitLocker uit de fabriek zijn gekomen, kunnen vanaf 24H2 gebruikmaken van de hardwareversleuteling. Bij een herinstallatie van Windows zal het besturingssysteem voortaan je pc controleren en kijken of je pc aan de eisen voldoet. Is dat het geval, dan wordt de encryptie automatisch geactiveerd. Daarvoor is geen Pro-licentie meer nodig. BitLocker werkt nu ook met de Home-editie.

Toch raden we aan om deze hardwareversleuteling niet automatisch aan te laten staan want er zijn ook heel wat nadelen verbonden aan BitLocker.

Van een niet-technische gebruiker kan je niet vragen om dingen te weten over encryptiesleutels en de juiste opslag of back-up van deze sleutels. En het niet hebben van de juiste sleutel kan je als gebruiker uitsluiten van je eigen gegevens. Bovendien is er nog een groot nadeel: het gebruik van BitLocker kan in sommige gevallen een aanzienlijke impact hebben op de prestaties. Deze vertraging kan tot 45% oplopen.

 

Enkele nuttige artikels over het werken met BitLocker:

 

https://helpdesk.dentadmin.com/hc/nl/articles/360000776249-BitLocker-activeren-op-uw-PC-om-uw-harde-schijf-te-versleutelen

 

https://avantage.nl/blog/wat-is-bitlocker-en-hoe-beschermt-het-data/

 

https://officegrip.nl/wat-is-bitlocker-en-hoe-werkt-het/

 

(FVG)

 

—————————————————————————————————————————

Oudere artikels kan u op onze website raadplegen via Publicaties >> Nieuwsflashes

—————————————————————————————————————————