FREEWARE – 11/06/2024

GRATIS DARKTABLE MOET NIET ONDERDOEN VOOR ADOBE

 

Photoshop wordt algemeen door professionals gebruikt op een breed scala aan gebieden, waaronder fotografie, grafisch ontwerp en digitale kunst. Het is in facto de standaard voor beeldmanipulatie.

Maar Photoshop is duur. Het is ondertussen onderdeel van het softwarepakket Adobe Creative Cloud. Het product is dus niet meer los te koop.

Voor Adobe Creative Cloud-apps betaal je het eerste jaar 19,66 €/maand en daarna 30,24 €/maand. Neem je een jaarabonnement dan betaal je 235,95 €/jaar voor het eerste jaar en daarna 362,75 €/jaar.

Een onderdeel van het pakket is ook Adobe Lightroom, een fotobewerkingsprogramma met een aantal gereedschappen specifiek voor fotografen.

Adobe-producten domineren ons bewustzijn vanwege hun populariteit, de

marketingkracht van het bedrijf en de vooroordelen van de gemeenschap rondom deze producten. Maar als je het beu bent om te betalen voor fotobewerkingssoftware en op zoek bent naar een alternatief voor Adobe, dan is het gratis programma Darktable misschien wel iets voor jou.

 

 

Darktable is een opensource, semiprofessionele tool en is beschikbaar voor zowel Windows, macOS als Linux.

Op het eerste gezicht zou je het bijna verwarren met Lightroom dankzij de

gestructureerde lay-out en het uiterlijk.

Het beschikt over een volledige selectie functies en hulpmiddelen die zijn ontworpen om elk niveau van een fotograaf te ondersteunen.

 

 

 

Laten we even enkele kenmerken bekijken:

·         Niet-destructieve bewerkingen gedurende de gehele workflow ΰ uw originele afbeeldingen worden nooit gewijzigd.

·         GPU-versnelde beeldverwerking ΰ veel beeldbewerkingen zijn razendsnel dankzij OpenCL-ondersteuning (runtime detectie en activering).

·         Professioneel kleurbeheer ΰ Darktable is volledig kleurbeheerd en ondersteunt automatische weergaveprofieldetectie op de meeste systemen, inclusief ingebouwde ICC-profielondersteuning voor sRGB, Adobe RGB, XYZ en lineaire RGB-kleurruimten.

·         Filteren en sorteren ΰ doorzoek uw afbeeldingscollecties op tags, afbeeldingswaardering (sterren), kleurlabels en nog veel meer. Gebruik flexibele databasequery's op alle metadata van uw afbeeldingen.

·         Beeldformaten ΰ Darktable kan een verscheidenheid aan standaard-, onbewerkte en hoogdynamische beeldformaten importeren (JPEG, CR2, NEF, HDR, PFM, RAF enz...).

·         Darktable V4.6.0 is vertaald in het Nederlands en er is ook een Nederlandstalige handleiding beschikbaar.

 

Ondanks de vele mogelijkheden zorgt Darktable voor prima prestaties met een minimale vertraging bij het laden of het bijwerken van afbeeldingen.

Voor gratis open-sourcesoftware is dat ongelooflijk indrukwekkend. De Darktable-fotografiesoftware-nerds hebben dan ook een uitstekend product afgeleverd.

 

In onze programmabibliotheek vind je het programma samen met de nodige info.

U kan het programma ook zelf downloaden via onderstaande link.

https://www.darktable.org/install/

De Nederlandstalige handleiding kan je hier vinden:

https://www.darktable.org/resources/

Een ‘gratis’ Nederlandstalig handboek kan je hier vinden:

https://kevinvermassen.be/2021/08/18/darktable-handleiding-en-boek/

 

(Geraadpleegde bron: Shotkit.com)

 

—————————————————————————————————————————

Oudere artikels kan u op onze website raadplegen via Publicaties >> Nieuwsflashes

—————————————————————————————————————————